7 tips om te herstellen van een wandeltocht
1. Bij aankomst, blijf nog een tijdje in beweging
Zet bij aankomst, na lange uren lopen, uw wandelrugzak af en loop 5 tot 10 minuten rustig op een vlakke ondergrond. Dit zal de spieren wat losser maken en het bloed laten stromen om afvalstoffen af te voeren. Het idee is om uw lichaam op "lage snelheid" te laten werken voordat u het volledig in rust zet. Dit wordt ookwel cooling-down genoemd. Dit zal u helpen sneller te herstellen.
2. Doe wat rekoefeningen om te ontspannen
Rekoefeningen zullen helpen bij pijn in de benen en de kans op kramp en spierpijn laten afnemen. De oefeningen moeten rustig en geleidelijk gedaan worden, terwijl u diep ademhaalt. Stretchen mag niet pijnlijk zijn en mag niet gedaan worden als het lichaam afgekoeld is. Als u net terugkomt van een makkelijke wandeltocht kunt u de rekoefeningen bij aankomst doen. Als de inspanning intens was, is het aangeraden een uur of 3, 4 te wachten voordat u stretcht. De lichaamsdelen die de meeste aandacht nodig hebben - zeker als u net terug bent van een bergwandeling - zijn natuurlijk de beenspieren (de hamstrings aan de achterkant en de quadriceps aan de voorkant), alsook de kuiten, de rug en de schouders.
3. Trakteer uzelf op een massage
Alle sporters krijgen een massage na de inspanning! Waarom u niet? Dit bevordert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen, ontlast de spieren en vermindert zo het risico op een peesontsteking. Een kleine tip: geef uzelf een massage of laat iemand anders u zachtjes masseren, zonder teveel kracht te gebruiken... net zoals de rekoefening mag dit niet pijnlijk zijn!
4. Hydrateren is het sleutelwoord
Tussen 45 minuten en 4 uur na aankomst is het vooral belangrijk regelmatig en in kleine doses te drinken. Vermijd koffie, thee en alcohol, deze vertragen uw herstel.